LES NOSTRES TECNOLOGIES

BLAT DE MORO Bt

El blat de moro Bt és un blat de moro que ha estat modificat genèticament per a protegir-lo dels insectes plaga coneguts com a barrinadors (Ostrinia nubilalis i Sesamia nonagrioides), gràcies a una proteïna procedent d'un bacteri natural del sòl anomenat Bacillus thuringiensis (Bt).

El cultiu i el consum (tant en alimentació humana com en pinsos) del gra derivat de varietats de blat de moro que incorporen aquesta protecció genètica estan autoritzats a la Unió Europea des de 1998. En zones amb atacs de barrinadors, el seu cultiu ha augmentat l'eficiència en la producció, amb un ús menor de productes agrícoles i un impacte mediambiental també menor.

Què ens poden oferir els esdeveniments transgènics?

La modificació genètica és, en el seu sentit més ampli, la utilització dels gens d'una espècie, o d'altres espècies més o menys relacionades, per a l'aprofitament de l'home. Aquestes pràctiques s'han dut a terme des del descobriment de l'agricultura.

Ara, la tecnologia ens permet gaudir d'un nou avanç. Les varietats que aporten aquesta tecnologia són les que es comercialitzen amb el nom genètic de varietats transgèniques o OGM (Organismes Genèticament Modificats).

En l’actualitat, existeixen diversos esdeveniments que s'estan comercialitzant. Fins i tot s'estan cultivant varietats amb dos i tres esdeveniments alhora. Des de 2004, Semillas Fitó comercialitza varietats d'alt rendiment amb l'esdeveniment YieldGard ©.

Què és la tecnologia YieldGard ©?

La tecnologia YieldGard © proporciona resistència contra els barrinadors a les varietats de blat de moro.

L'estratègia de la planta per a aconseguir resistir l'atac de l'insecte és produir una proteïna Bt (Cry1Ab) en petites quantitats. Aquesta proteïna és molt efectiva contra l'insecte però és innòcua contra l'home, el bestiar, la resta de la flora i fauna i altres enemics naturals de les plantes. Quan el barrinador menja teixit de plantes resistents, l'insecte ingereix també la proteïna Bt. Un cop al sistema digestiu de l'animal, els propis enzims activen la fórmula tòxica de la proteïna i causen danys irreversibles a l'intestí. La larva mor en poques hores.

La tecnologia YieldGard © conté un esdeveniment patentat que s'anomena Mon810. El Mon810 es troba incorporat a alguns dels genomes dels nostres blats de moro. La llicència per a poder fer servir aquesta tecnologia es pot obtenir amb la compra de varietats de blat de moro de Semillas Fitó que portin el logotip YieldGard a l'envàs.

 

Com es fa servir aquesta tecnologia?

El cultiu de las varietats YieldGard © de Semillas Fitó és idèntic al de les varietats convencionals. L'agricultor notarà que, comparat amb els convencionals, el cultiu millora en la fase final a causa de que les plantes han patit menys danys en els seus teixits. Per tant, hi haurà menys plantes trencades.

Per tal de mantenir la tecnologia efectiva durant els propers anys, cal utilitzar refugis per prevenir l'aparició de resistències.

La millor manera d'evitar que apareguin poblacions d'insectes resistents al blat de moro Bt és sembrar camps de blat de moro convencional (anomenats «refugis») al costat. El refugi ha d'ocupar, com a mínim, un 20% del total del blat de moro sembrat a la finca.

Les poques erugues genèticament resistents a la proteïna que resisteixin en un camp de blat de moro Bt hauran d'aparellar-se amb papallones procedents dels camps veïns de blat de moro convencional. Els seus descendents seguiran essent sensibles i, per tant, controlats amb futures sembres de blat de moro Bt.

Per tant, la missió de Semillas Fitó és oferir als agricultors les nostres millors varietats amb la tecnologia disponible més recent amb l'objectiu d'augmentar la rendibilitat de les seves explotacions agràries i reduir l'impacte mediambiental.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Consulta la nostra xarxa comercial arreu del món

Oficina Central

Selva de Mar 111 08019 Barcelona España
Tel.: 93 303 63 60 · Fax: 93 303 63 73

info@semillasfito.com